• Det er mulig å forhandle renten på boliglånet.
  • Refinansiering av smålån og kreditter kan gi store gevinster.

For mange er rente på boliglån, kredittkort og andre lån, noe veldig kjedelig som man helst ikke bruker noe tid på. Men her kan det faktisk være mye penger å spare.

Fortsett å lese for å finne ut hvor mye det er mulig å spare på både eksisterende vanlige lån, som for eksempel boliglån, pluss fordelene med å få refinansiert det du skylder. Over lånets nedbetalingstid kan det være veldig mye penger å spare på lavere rente.

I noen tilfeller kan den nye renten man får virkelig være overraskende, med en skikkelig reduksjon i rente.

Det er fullt mulig å få til en mye lavere rente både på boliglånet og ved å refinansiere i et nytt lån med mye lavere rente, enn hva man hadde på de gamle kredittene og lånene. Det er en skikkelig god følelse å vite at lånet kommer å være tilbakebetalt raskere med lavere rentekostnader totalt.

Rente på boliglån

Boliglånet er ofte det lånet som er desidert størst, og til og med små endringer i renter kan få store utslag på hva man betaler hver måned.

Konkurransen i boliglånmarkedet er tøff og det kan lønne seg både å forhandle med sin egen bank og innhente tilbud fra andre banker. Boliglånrentene er sakte, men sikkert på vei oppover per i dag, og det gjelder å følge med så man ikke får høyere renter.

Dette er likevel i ferd med å bli vanskeligere. NRK publiserte nylig en artikkel ved navn “Bankene vil stramme inn på boligen som lommebok”. Her mener de enkelt og greit at det ikke bør være lov å tappe boligverdien til forbruk kun fordi verdien har steget.

En viktig ting å sjekke når man reforhandler renten på boliglånet, er hva verdien på boligen er.

Det kan være at den er mye høyere i dag enn når man tok opp lånet, og da kan man spørre om bedre betingelser når lånet er innenfor en lavere del av boligens verdi. Det er heller ikke nødvendig å være lojal mot banken man har i dag, hvis man sparer penger på å flytte lånet.

Spesielle avtaler

Det finnes helt spesielle avtaler mellom enkelte organisasjoner, fagforeninger og banker. Akademikerne og Danske Bank har for eksempel en avtale der man per i dag kan få boliglån med 1,95 % rente. Dette er definitivt noe man bør sjekke og benytte seg av hvis man er medlem av en organisasjon som kan tilby en av disse gunstige avtalene. Det kan også være at man kan få ekstra gode betingelser grunnet alder.

  • Sjekk alle organisasjoner man er medlem av.
  • Sammenlign ulike bankers spesialavtaler.

Ble kvitt smålånene

Et område der man virkelig kan redusere renten ekstremt på, er ved å refinansiere kredittkortgjeld og andre smålån.

Anbefalt: Slik blir du kvitt gjelden raskere.

Å bruke kredittkort disiplinert med den rentefrie utsettelsen er smart, men det er fort gjort å ende opp med gjeld og renter helt opptil 25 %. De aller fleste kredittkort har renter mellom 20 og 25 %. I motsetning til dette kan et refinansiert lån der man samler gjeld, ha rente helt ned under 10 %.

Mer om re-finans

I tillegg til rentegevinsten trenger man med et samlet lån, bare betale et termingebyr hver måned, i stedet for et gebyr per lån. Sammen med lavere rente så sparer man mye på dette.

Det som er bra med de lavere kostnadene er at det også er mulig å betale høyere avdrag hver måned, som gjør at lånet blir nedbetalt raskere. Det betyr at rentene i kroner blir enda lavere, og man sparer penger.

Skattkrav

En liten merknad om skatt er på sin plass. Det kan være greit å huske på at når man klarer å redusere renten svært mye på lån man har, vil rentefradraget på skatten reduseres tilsvarende. Det er selvfølgelig ingen som helst hindring for å få på plass bedre renteavtaler, men det er greit å ta en titt på skattekortet slik at man trekkes riktig skatt og ikke får baksmell året etter.

Til slutt

Det er ganske fantastisk hvor mye lavere rente man kan få til ved å forhandle renten på boliglånet og refinansiere smålån og kreditter. Her gjelder det å starte prosessen med å få en bedre rente så raskt som mulig.

Husk at du kan spare penger allerede fra i morgen av, og det handler om veldig mye penger. Det finnes mange tjenester og portaler på nett som gjør en del av jobben ved å samle tilbud og priser.